Ενημέρωση

Πληροφορίες σχετικά με το τεστ Παπανικολάου

Αν κάνετε τεστ Παπανικολάου κάθε δύο χρόνια, σας προσφέρεται η καλύτερη δυνατή ευκαιρία πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το τεστ Παπανικολάου είναι μια γρήγορη και απλή εξέταση που χρησιμοποιείται για να ελέγχονται τυχόν αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο γιατρός ή η νοσηλεύτρια παίρνει ένα δείγμα κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας και τα επιχρίει (αλείφει) σε μια γυάλινη διαφάνεια. Η διαφάνεια αποστέλλεται σε εργαστήριο για ανάλυση και τα αποτελέσματα διατίθενται συνήθως μέσα σε μια εβδομάδα.

Τα περισσότερα αποτελέσματα των τεστ Παπανικολάου είναι φυσιολογικά. Ένας μικρός αριθμός εμφανίζει αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, ως επί το πλείστον ελαφρές μολύνσεις που συνήθως περνούν από μόνες τους ή αντιμετωπίζονται εύκολα. Σε έναν πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων η ανωμαλία παραμένει και, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Όταν εντοπιστούν εγκαίρως, οι αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας αντιμετωπίζονται εύκολα.

Γιατί πρέπει να κάνετε τεστ Παπανικολάου;

Το τεστ Παπανικολάου είναι σήμερα η καλύτερη διαθέσιμη εξέταση για την πρόληψη των περισσότερων περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει ανιχνευτική εξέταση που να είναι 100 τοις εκατό ακριβής. Ωστόσο, όλες οι γυναίκες μεταξύ της ηλικίας των 18 και 70 ετών θα πρέπει να κάνουν τεστ Παπανικολάου κάθε δύο χρόνια. Οι γυναίκες θα πρέπει να αρχίζουν τα τεστ Παπανικολάου μεταξύ της ηλικίας των 18 και 20 ετών ή ένα έως δύο χρόνια αφού αρχίσουν σεξουαλικές σχέσεις.

Και όσον αφορά το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας επέρχεται ως επί το πλείστον ως συνέπεια λοίμωξης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (human papillomavirus - HPV). Η λοίμωξη από HPV είναι μια συνηθισμένη ιογενής λοίμωξη, που προσβάλλει τουλάχιστον το 75 τοις εκατό των σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων σε κάποια φάση της ζωής τους.

Οι γυναίκες που δεν έχουν ακόμη σεξουαλικές σχέσεις και δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό HPV θα ωφεληθούν περισσότερο από τον εμβολιασμό. Από τον εμβολιασμό μπορεί επίσης να ωφεληθούν και σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, καθώς μπορεί να μην έχουν ακόμα μολυνθεί με έναν από τους τύπους του HPV που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα σήμερα στοχεύουν μόνο στους ιούς HPV που ευθύνονται για τα δύο τρίτα των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και, επομένως, όλες οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί ή όχι θα εξακολουθούν να χρειάζονται τακτικά τεστ Παπανικολάου.

Τι είναι ένα μη ικανοποιητικό τεστ Παπανικολάου;

Ένα μη ικανοποιητικό τεστ Παπανικολάου σημαίνει ότι το προσωπικό του εργαστηρίου δεν μπορούσε να δει τα κύτταρα αρκετά καλά ώστε να δώσει αναφορά. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να σας ζητήσουν να κάνετε επαναληπτικό τεστ Παπανικολάου. Αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Τι σημαίνει μη φυσιολογικό αποτέλεσμα στο τεστ Παπανικολάου;

Αν το αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου είναι μη φυσιολογικό, αυτό σημαίνει ότι όταν εξετάστηκαν τα κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας σας, ορισμένα από αυτά είχαν διαφορετική εμφάνιση από τα φυσιολογικά κύτταρα. Αυτό συμβαίνει περίπου στο 1 από κάθε 10 τεστ Παπανικολάου.

Είναι φυσικό να αισθάνεστε άγχος ή ανησυχία αν έχετε μόλις ανακαλύψει ότι το αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου σας δεν είναι φυσιολογικό, ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το ποσοστό των ανωμαλιών που οφείλονται σε καρκίνο είναι μικρότερο από το ένα τοις εκατό.

Ανωμαλίες χαμηλού βαθμού προκύπτουν από ελαφρές αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, πράγμα που μπορεί να είναι αποτέλεσμα ήπιας λοίμωξης, όπως της μυκητίασης (thrush) ή HPV.

Ο ιός HPV είναι παρών στο 99,7 τοις εκατό των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, δεν οδηγούν όλες οι λοιμώξεις από HPV σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικοί τύποι HPV, αλλά μόνο λίγοι από αυτούς προσβάλλουν τον τράχηλο της μήτρας. Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι έχουν HPV μέχρι να λάβουν ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα σε τεστ Παπανικολάου. Για τις περισσότερες γυναίκες, ο οργανισμός τους θα χρειαστεί συνήθως μεταξύ ενός και δύο ετών για να απαλλαγεί φυσιολογικά από τον ιό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο οργανισμός μπορεί να χρειαστεί περισσότερο καιρό για να απαλλαγεί από τον ιό HPV, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Αν έχετε χαμηλού βαθμού ανωμαλία και τα προηγούμενα τεστ Παπανικολάου σας ήταν φυσιολογικά, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να επιστρέψετε για επαναληπτικό τεστ Παπανικολάου σε ένα χρόνο. Αυτό παρέχει στον οργανισμό χρόνο για να απαλλαγεί φυσιολογικά από τη λοίμωξη HPV. Αν το επαναληπτικό τεστ Παπανικολάου εμφανίσει μη φυσιολογικό αποτέλεσμα, θα παραπεμφθείτε σε ειδικό για περαιτέρω διερεύνηση. Αυτό ονομάζεται κολποσκόπηση. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει ένα όργανο που ονομάζεται κολποσκόπιο, το οποίο παρέχει μια μεγεθυμένη εικόνα του τραχήλου της μήτρας για να ελέγξει την έκταση και τη φύση τυχόν ανωμαλιών.

Ανωμαλίες υψηλού βαθμού μπορεί να προκύψουν από πιο σοβαρές αλλαγές στα επιφανειακά στρώματα του τραχήλου της μήτρας. Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον 10 χρόνια πριν εξελιχθούν οι ανωμαλίες υψηλού βαθμού σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αν έχετε ανωμαλία υψηλού βαθμού, ο γιατρός σας θα σας παραπέμψει σε ειδικό για περαιτέρω διερευνήσεις.

Πώς θα ξέρω πότε να κάνω το επόμενο τεστ Παπανικολάου;

Οι περισσότεροι γιατροί έχουν καθιερώσει ένα σύστημα υπενθύμισης για να σας ειδοποιούν όταν είναι καιρός για το επόμενο τεστ Παπανικολάου σας. Τα περισσότερα πολιτειακά υπουργεία υγείας έχουν καθιερώσει μητρώα τεστ Παπανικολάου που παρέχουν ένα δίχτυ ασφαλείας στο σύστημα υπενθύμισης. Μπορείτε να επιλέξετε να μην εγγραφείτε στο μητρώο τεστ Παπανικολάου της πολιτείας σας. Το μητρώο λειτουργεί ως μια δεύτερη υπενθύμιση για γυναίκες που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρώτη.

Να θυμάστε ότι αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ερωτήσεις, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Αρχική
Ο Ιατρός
Ογκολόγος Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος
Ογκολογία
Παθολογική ογκολογία
Στοχευμένες θεραπείες στον καρκίνο
Ανοσοθεραπεία του καρκίνου
Μοριακή βιολογία
Παθολογική ανατομική
Ακτινοθεραπεία
Χημειοθεραπεία
Χειρουργική ογκολογία
Συνήθεις Καρκίνοι
Όγκοι εγκεφάλου
Καρκίνος κεφαλής & τραχήλου
Καρκίνος πνεύμονα
Κακόηθες μεσοθηλίωμα
Καρκίνος μαστού
Καρκίνος παχέος εντέρου – ορθού
Καρκίνος προστάτη
Καρκίνος ουροδόχου κύστεως
Καρκίνος νεφρού
Καρκίνος όρχεος
Καρκίνος ωοθηκών
Καρκίνος ενδομητρίου
Καρκίνος τραχήλου μήτρας
Καρκίνος κόλπου
Καρκίνος παγκρέατος
Καρκίνος στομάχου
Καρκίνος οισοφάγου
Καρκίνος ήπατος - χοληφόρων
Μελάνωμα
Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος
Σαρκώματα οστών – μαλακών μορίων
Καρκίνος αγνώστου πρωτοπαθούς εστίας
Νευροενδοκρινείς όγκοι
Όγκοι κεντρικού νευρικού συστήματος
Υποστηρικτική Αγωγή & Λοιμώξεις
Αντιμετώπιση τοξικότητας θεραπείας του καρκίνου
Nαυτία - έμετος
Καρκινικός πόνος
Στοματίτιδα
Διάρροια
Κολίτιδα
Θρόμβωση
Νευρολογικές επιπλοκές
Δερματική τοξικότητα
Κόπωση
Καχεξία
Ειδική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο
Ηλικιωμένοι ασθενείς
Διατροφή
Παρηγορητική φροντίδα του καρκίνου
Ψυχοκοινωνική αποκατάσταση
Λοιμώξεις
Συμπτώματα
Μυελοκαταστολή – ουδετεροπενία
Εμπύρετος ουδετεροπενία
Βακτηριακές λοιμώξεις
Λοιμώξεις από ιούς
Μυκητιακές λοιμώξεις
Λοιμώξεις από πρωτόζωα
Αντιβιωτικά
Προφύλαξη λοιμώξεων
Πληροφορίες
Επιστημονικές ογκολογικές ενώσεις στην Ελλάδα
Επιστημονικές ογκολογικές ενώσεις στο εξωτερικό
Μη Κυβερνητικές - μη κερδοσκοπικές οργανώσεις
Φορείς φροντίδας καρκινοπαθών
Ελλάδα
Ευρώπη
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Δημοσιεύσεις για τον καρκίνο σε επιστημονικά περιοδικά
Δημοσιεύσεις για τον καρκίνο στα ΜΜΕ
Ενημέρωση
Επικοινωνία